GASTRONOMADS | Food & Wine Club

Μια βόλτα στο Saumur 

By in Blog with 0 Comments

Tο Saumur βρίσκεται μεταξύ της Angers και της Tours στην κοιλάδα του Λίγηρα.

Στριμωγμένο ανάμεσα στα φημισμένα (για τα ερυθρά τους) Chinon and Bourgueil στα ανατολικά και το Coteaux της Layon και το Aubance στα δυτικά, που παράγουν λευκό γλυκό κρασί κυρίως, βρίσκεται στη διασταύρωση μεταξύ του Anjou και Touraine. Κατά συνέπεια, τα κρασιά του Saumur -εν γένει-θα μπορούσαν να συγχωρεθούν για την κρίση ταυτότητας από την οποία υποφέρουν.

Βέβαια, καθώς στο σύγχρονο οινικό κόσμο τα πιο επιτυχημένα ονόματα οίνων είναι εκείνα που εκπροσωπούν ένα συγκεκριμένο οινικό χαρακτήρα και επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην παραγωγή και στο μάρκετινγκ αυτού και μόνο (π.χ. Champagne) το Saumur παρότι παράγει ερυθρά, λευκά και ροζέ κρασιά, φαίνεται να διακρίνεται ιδιαίτερα για τους λευκά αφρώδη, όπου παράγει και τις μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι αμπελώνες από όπου προέρχονται οι οίνοι αυτοί, εκτείνονται πολύ πιο δυτικά από ό,τι εκείνοι των άλλων ποικιλιών Saumur, εντός της περιοχής του Anjou. Αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερο πλεονέκτημα τις ψυχρότερες χρονιές. Περίπου 95.000 hL παράγονται κάθε χρόνο, καθιστώντας το Saumur μία από τις κορυφαίες περιοχές σε τίτλους αφρώδους οίνου, πίσω από την Champagne.

Στο υπέδαφος της περιοχής έχει κιμωλία, γνωστή στους ντόπιους ως “tuffeau”. Τα ορυκτά στο έδαφος διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη δημιουργία οίνων με λεπτή λάμψη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της κιμωλίας είναι η ικανότητά της να απορροφά τη ζεστασιά του ήλιου τη μέρα και να τη διαχέει τη νύχτα.

Share This

Αφήστε μια απάντηση